Els alumnes de 5è de primària de l’escola El Turó de la Peira s’han endinsat en la investigació social al llarg d’aquest segon semestre. Per fer-ho, han escollit un tema que els preocupava, la violència al barri del Turó, i n’han parlat amb el veïnat, comerciants i diferents entitats.

 

 Els estudiants d’El Turó de la Peira han investigat el comportament de la gent del barri i de l’escola durant diversos mesos mitjançant entrevistes, enquestes i observació. L’evolució de la violència al barri al llarg dels anys, la violència masclista, la verbal i el maltractament als animals han estat les qüestions que els preocupaven i han decidit abordar: “Hem fet la investigació amb intenció de treure resultats per apropar-nos a la realitat del barri i poder fer coses al respecte”, expliquen.

 

 

 

 

 

L’alumnat de 5è ha après què és la investigació social així com algunes tècniques del mètode d’Investigació Acció Participativa, que es caracteritza per generar processos d’investigació-acció. Entre les conclusions extretes, destaquen les següents: “Segons els veïns, ara hi  ha menys violència que abans. En general la gent creu que no hi ha tanta violència al barri. Per la violència de gènere sí que hi ha més entrevistats preocupats; s’ha destacat la violència per dependència econòmica. També és molt comú la violència verbal. El maltractament animal no apareix tant preocupant”, han observat.

El passat divendres 28 de maig van compartir els resultats de l’estudi i la seva experiència amb representants del Districte de Nou Barris, la Tècnica de Joventut Sònia Montes i el Conseller de Participació del Turó, Guillem Gabarnet. Els nens i nenes han gaudit molt del treball de camp, especialment fent entrevistes i enquestes al veïnat, entitats i comerciants, als quals volen agrair la dedicació del seu temps i simpatia.De la feina que hem fet, el que més ens ha agradat és fer les entrevistes i parlar amb la gent, així com presentar les nostres conclusions a la seu de l’ajuntament de Nou Barris”.

 

 

 

El projecte IAP a les escoles ha estat possible gràcies a la implicació de l’escola El Turó, en especial els tutors de 5è, l’acompanyament d’un equip de formadors de l’Escola de Polítiques Socials i Urbanes de la UAB i el Pla de Barris de Barcelona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Més informació de la #IAPEscoles: https://twitter.com/EscolaIGOP/status/1385564532119162883